Renata Navickė: kokie gajūs įsitikinimai kiša koją Lietuvos grožio meistrams ir salonams

Vytautė Žališkevičiūtė
2023-06-15
5 minutes
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Kokia dabartinė Lietuvos grožio paslaugų rinkos situacija ir koks klimatas vyrauja salonuose?

Renata konstatuoja, jog Lietuvos grožio paslaugų industrijoje vis dar juntama skaudi pandemijos ir karo įtaka, kuri trukdo skaitmenizuoti ir modernizuoti grožio paslaugų teikimą: 

„Meistrai ir salonai labai sunkiai išgyveno karantino ribojimus, kurie daugelį pastūmėjo dirbti šešėlyje.”

Renata Navickė - Lietuvos grožio industrijoje puikiai žinoma salonų ir meistrų konsultantė, grožio salono savininkė bei Kérastase prekės ženklo trenerė.

Patyrusi grožio rinkos ekspertė konsultuoja tiek nepriklausomus meistrus, nuomojančius darbo vietą salone, tiek pačius salonų savininkus bei padeda jiems atsitiesti po finansinių krizių, sprendžia klientų ir darbuotojų trūkumo problemas, padeda salonams ir meistrams išsigryninti savo stiprybes ir stiprinti savo asmeninį prekinį ženklą.

Renata sutiko Watalook blogo skaitytojams atskleisti savo poziciją apie šiandienos grožio rinkos situaciją Lietuvoje - atvirai ir be užuolankų. 

Šiame straipsnyje pristatome svarbiausias ekspertės įžvalgas ir detaliau gilinamės į tam tikrus gajus, tačiau jau atgyvenusius meistrų ir salonų savininkų įsitikinimus, kurie dažnai lemia neproduktyvų požiūrį į grožio verslą ir trukdo jam suklestėti.

Kokių baimų vedami grožio verslai kreipiasi į Renatą ir su kokiomis problemomis suduria didžioji dauguma salonų bei meistrų?

Visgi nepriklausomai nuo to, ar dirbama karo, pandemijos, ar normaliomis sąlygomis, Renata išsikiria tris universalias meistrų baimes ir skausmus, kurie turi ypač didelę įtaką jų verslo sėkmei - tai baimė kelti kainas, naujų klientų pritraukimas ir darbuotojų paieška (ypač salonams, dirbantiems „procentu”).

Konsultuodama grožio verslų savininkus, Renata pastebi dar vieną visados aktualią problemą:

„Dauguma mano klientų skundžiasi elementariu nuovargiu ar perdegimu - meistrai ir salonai užsisuka užburtame darbų ir problemų rate."

Tačiau juk savaime suprantama, jog norint užtikrinti geresnius rezultatus (bet kuriuoje gyvenimo srityje), yra būtina įdėti pastangų ir pasiryžti tam tikriems pokyčiams. Priklausomai nuo pageidaujamų tikslų, grožio salonams dažnai užtenka tiesiog įdiegti vieną ar kitą naują naujovę, o kartais - ir iš pamatų keisti visą verslo strategiją.

Renata pastebi, jog salonai dažnai priima sprendimus vedami emocijų: jiems sunku priimti faktus, atilkti skaičiavimus, labai trūksta finansinio raštingumo. Dauguma meistrų nežino, kaip susiskaičiuoti savo paslaugų kainas ir net kokį verslo modelį rinktis (nuomos ar procentiniu principu), visgi paraginus juos mokytis ir plėsti žinias, dauguma atsisako kažką keisti savo nusistovėjusioje praktikoje.

„Ištyrinėjusi daugelio salonų verslo modelius, pastebiu nuoseklumo trūkumą, nemokėjimą išsigryninti savo stiprybių, daug blaškymosi."

Kalbant apie naujų klientų trūkumą, akivaizdu, jog meistrai ir salonai nesuvokia bendros klientų psichologijos - nėra aiškaus supratimo, kas yra klientų srautas, kaip jį valdyti, kodėl klientai negrįžta, kodėl nerekomenduoja draugų ratui ir t.t. Grožio paslaugų atstovai aklai išbando tam tikras rezervacijų programėles, žadančias „atvesti naujų klientų”, tačiau neretai nusivilia, nes toks pažadas yra tiesiog nerealistiškas. Tiesa tokia, jog klientai patys, savo laisva valia priima sprendimą registruotis pas vieną ar kitą meistrą, tad meistrams vertėtų labiau gilintis į klientų įpročius ir motyvaciją renkantis grožio paslaugas, o ne sekti tuščiais pažadais.

Žalingas meistrų požiūris ir mitai apie rezervacijų sistemas

Šiandien nebūtina verstis per galvą norint nors minimaliai atnaujinti savo grožio verslą ir pritaikyti jį prie modernaus vartotojo poreikių. Grožio rezervacijų programėlės - vienas paprasčiausių sprendimų norint pasiūlyti savo klientams internetinius mokėjimus ir patogų internetinį rezervacijų kalendorių. Tačiau Renata pastebi, jog net ir čia meistrai dažnai rodo sustabarėjusį požiūrį bei nesavarankiškumą, kuris dažnai kiša koją jų sėkmei:

 „Individualiai dirbantys meistrai dažniausiai turi daug geresnį finansinį raštingumą, žino, kaip pritraukti klientus ir juos išlaikyti, jaučia didesnę atsakomybę už savo veiksmus.”

Rezervacijų programėlės integravimas į salono ar meistro darbą - jau geras pirmasis žingsnis. Tačiau Renata įspėja, jog tai neturės didelės naudos apskritai nepakeitus požiūrio į klientų pritraukimą. Didžiausia klaida, kurią gali padaryti salonas - tai naiviai tikėtis, jog programėlė automatiškai atves naujų klientų. Nors rezervacijų programėlės išties gali atvesti naujų veidų, to paties negalima pasakyti apie klientų sugrįžtamumą ir išlaikymą. Klientų grįžtamumas yra tik paties meistro pastangų rezultatas.

„Meistrai ir salonai tiesiog tikisi „daugiau naujų klientų”, negalvodami, kokio apskritai kliento jie nori. Jie nenori galvoti apie marketingą, reklamą, domėtis klientų poreikiais, jie viską nurašo rezervacijų programėlei ir tikisi, kad ji atves ir išlaikys klientus”

Kaip išlaikyti ir pritraukti klientus: dažniausios meistrų klaidos 

Aptarus salonų ir meistrų santykį su rezervacijų programėlėmis, pagaliau prieiname svarbiausią temą - kaip išspręsti klientų trūkumo ir lojalumo problemą?

Renata dalijasi savo praktine patirtimi grįstais patarimais meistrams ir salonams - kaip tinkamai pristatyti savo paslaugas, efektyviai pritraukti ir aptarnauti savo klientus.

„Meistrai nežino, kurios jų teikiamos paslaugos yra jų stiprybė ir kas yra jų tikslinis klientas. Dauguma grožio specialistų nori būti visų galų meistrais ir daryti visas įmanomas procedūras, kad tik galėtų priimti kuo daugiau klientų. Tai - didelė klaida.”

Kad ir kaip norėtųsi visiems klientams siūlyti visas paslaugas, Renata stipriai rekomenduoja kiekvienam meistrui pirmiausiai išsigryninti savo vieną ar kelias stiprybes ir tuomet dirbti su savo tiksliniais klientais. Kodėl?


„Maksimaliai gerai atliekant tik tam tikras paslaugas, meistras automatiškai surinks gerų atsiliepimų, kurie savaime padeda pritraukti naujus klientus ir leidžia taikyti aukštesnes paslaugų kainas.”

Trumpai tariant, meistrams yra būtina atsikratyti baimės sumažinti paslaugų skaičių vardan tikslingesnio klientų pritraukimo ir stabilesnių, didesnių pajamų.

Tarp kitų dažnų klaidų, Renata taip pat pastebi meistrų nežinojimą, kaip tinkamai aptarnauti klientus. Viskas ir vėl kyla dėl netinkamo, atgyvenusio požiūrio į paslaugas: nėra susiformavusio supratimo, kodėl klientus klientai pasirenka sugrįžti pas tam tikrus meistrus ir net mokėti didesnius pinigus. Daug meistrų nesuvokia, jog ištikimi ir laimingi klientai yra geriausia reklama, kadangi rekomendacijos padeda auginti lojalių klientų ratą.

Subtilios aptarnavimo detalės taip pat turi didelės svarbos norint užtikrinti geriausią paslaugų kokybę ir įspūdį klientui:

„Meistras turi siekti sukurti klientui aukščiausio lygio patirtį - nuo paslaugos rezervacijos iki atsiskaitymo. Jo įgūdžiai ir profesionalumas ne visada nusveria tokius patogumus kaip salono lokacija, parkingas, internetinių rezervacijų sistemą,  priimami mokėjimai kortele.

Daugiau Renatos Navickės patarimų klausykite Watalook Podcast

Episode su grožio verslo konsultante Renata Navicke kalbame apie Lietuvos grožio rinką, sunkumus, su kuriais susiduria Renatos konsultuojami grožio salonų savininkai bei aptariame dažniausiai grožio versle daromas klaidas.

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu