Grožio salono valdymo gidas

Rugilė Uždavinytė
2023-05-10
5 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Kaip valdyti grožio verslą


Grožio paslaugų valdymas, kaip ir bet kuris kitas verslas - sudėtingas procesas. Grožio salone reikia nuolatos užtikrinti sklandų visos specialistų komandos darbą, rūpintis inventoriumi, išpildyti klientų lūkesčius ir dažnai kovoti su įvairiais iššūkiais bei nežinia. Kita vertus, šios pastangos beveik visada atsiperka, kadangi grožio paslaugomis naudojasi bene kiekvienas gyventojas išsivysčiusiose pasaulio šalyse.

Grožio salono sėkmė iš esmės priklauso nuo pasirinkto valdymo stiliaus, salono administravimo programėlės, darbuotojų komandos ir klientų išlaikymo strategijos. Kai kurios iš šių sąlygų tiesiogiai priklauso nuo jūsų minkštųjų įgūdžių, kuriuos verslininkai ugdo metų metus, tačiau daugybė grožio salonų savo sėkmę prisitraukė tiesiog teisingos strategijos bei patikimų verslo administavimo įrankių pagalba.

Komandos valdymas

Pagrindinė stipraus verslo sąlyga - tai žinojimas, jog tavo komanda yra pajėgi atlikti jiems paskirtą darbą. Tai ypač svarbu aptarnavimo sferoje - šiuo atveju - grožio salonuose, kur darbuotojų atranka yra vienas svarbiausių dalykų. Verslininkas, kuris nežino, kaip suburti stiprią komandą, ateityje turės nemažai galvos skausmų, tokių kaip netinkamai atliktas darbas, konfliktai tarp komandos narių, sumažėjęs efektyvumas ir klientų trūkumas.

Kaip suburti stiprią komandą

Salono darbuotojai keisis diena iš dienos - vieni išeis, kiti ateis. Tačiau visuomet užtikrink, kad į savo komandą atsirenki tik tinkamiausius kandidatus. Yra du esminiai kriterijai ieškant naujų salono darbuotojų. Visų pirma - jų talentas. Natūralu, jog kandidato įgūdžiai ir patirtis visados išliks didžiausias prioritetas. Priklausomai nuo salono ir paslaugų tipo,  į savo komandą norėsi atsirinkti patyrusius profesionalius. Tačiau itin dažna klaida pasitaikanti grožio industrijoje - tai samdyti darbuotojus vien pagal jų techninius gebėjimus, neatsižvelgiant į jų asmenines savybes ir bendravimo įgūdžius.

Tiesa ta, jog bendravimo įgūdžiai neretai tampa už viską svarbesniu kriterijumi. Net ir geriausias savo srities profesionalas atneš daugiau žalos nei naudos, jeigu dėl jo nuolatos tvyros įtampa komandoje arba dar blogiau - jei jo tonu ar elgesiu skųsis klientai.

Formuojant salono komandą, patariame savęs klausti: ar šio kandidato įgūdžiai yra pakankami mano grožio salonui ir ar jų charakteris darniai įsilies į bendrą salono atmosferą bei atitiks komandos vertybes. Pirmuoju atveju, visada yra galimybė suteikti kandidatui papildomus mokymus, tačiau kalbant apie charakterio būdą, tai nėra taip paprasta. Rūpinkis, jog toks kandidatas netaptų deguto šaukštu medaus statinėje.

Kaip palaikyti produktyvumą

Daugumoje salonų grožio specialistai dirba nepriklausomai - darbo vietos nuomos principu. Kiekvienas meistras turi savo klientus, todėl tokiu būdu daug paprasčiau palaikyti produktyvų salono darbą. Visgi egzistuoja keli faktoriai ir sprendimai, galintys dar labiau pagerinti bendrą salono produktyvumą.

Pastaruoju metu vis auga išmanių įrankių svarba salonams - tai grožio paslaugų administravimo programėlės, kurios padeda tiek salono savininkams, tiek meistrams. Programėlės kaip Watalook turi net tris versijas skirtingiems grožio verslo dalyviams: salonui, individualiems meistrams bei klientams. Naudojant šį įrankį ne tik gali kontroliuoti salono produktyvumą ir darbuotojų grafikus, bet ir sutaupyti savo meistrų laiką automatizuojant klientų rezervacijas.

Dar kita strategija, padedanti gerinti salono rezultatus - tai karts nuo karto organizuojami susitikimai su meistrais siekiant apžvelgti salono darbo progresą. Tai - puiki galimybė visai komandai išreikšti pasiūlymus ir pastabas ir taip įgyvendinti teigiamus pokyčius.

Galiausiai, vienas svarbiausių salono valdymo aspektų - tai atvirų durų politika, kuri užtikrina, jog kiekvienas meistras gali bet kada kreiptis į salono vadovą bet kuriuo klausimu ir jausti tarpusavo pasitikėjimą. Juk grožio salonas - tai lyg maža bendruomenė, kurioje kiekvienas turėtų jaustis saugiai.

Klientų pritraukimas ir išlaikymas

2023-aisias internetinė paslaugų registracija yra ir turėtų būti naujas standartas - ypač grožio industrijoje. Didžioji dalis žmonių jau kuris laikas nebeskambina grožio salonams norėdami užsirašyti vizitui, o paprasčiausiai registruojasi internetu arba naudoja grožio paslaugų rezervacijų programėles. Išnaudok grožio rezervacijų programėlių naudą ne tik sau, bet ir savo klientų patogumui.

Be to, šios programėlės neretai siūlo papildomas reklamos galimybes. Nors tikėtina, jog tavo salono meistrai jau turi atsivedę savo ištikimų klientų bazę, tai nėra kliūtis salonų vadovams kilstelėti salono vardą ir rezervacijas į naują lygį pritraukiant naujų klientų ir išlaikant senuosius.

Galiausiai, ko gero efektyviausia strategija naujų klientų pritraukimui šiuo metu vis dar išlieka reklama socialiniuose tinkluose. O jeigu reklamą Facebook ar Instagram dar papildomai yra derinama su influencerių paslaugomis, salonas gali tikėtis išties įspūdingų rezultatų.

Pastangos kiekvieną dieną

Net ir dirbant su stipriausia komanda, salone kartais neišvengsi nesklandumų. Patyrę, sėkmingi salonų vadovai žino, jog svarbu ne tik sukurti stiprų salono veiklos pamatą, bet ir diena iš dienos palaikyti bendrą salono ir komandos gerovę.

Pirmiausiai - pasirūpink, kad tavo komanda jaustųsi patenkinta. Galbūt salono meistrams patiktų dalyvauti komandinėse išvykose, veiklose ar mokymuose? Užtikrink, kad meistrai nesijaustų lyg įstrigę tavo salone tik tam, kad uždirbtų pragyvenimui, bet turėtų visas augimo galimybes.

Taip pat apsvarstyk galimybę parduoti grožio produktus savo salono lankytojams. Kosmetinių priemonių prekyba neretai tampa ženkliu priedu prie bendro salono pelno. Nuolatos užtikrink efektyvią salono inventorizaciją ir kad lentynose visuomet būtų papildyta visų perkamiausių produktų - kad kiekvienas klientas juos galėtų įsigyti savo vizito metu.

Galiausiai, visados siek išklausyti klientų nuomonę ir gerinti jų patirtį savo salone. Laimingi klientai - stipraus verslo sąlyga. Nors didžiąja dalimi klientų pasitenkinimas priklauso nuo meistrų ir jų paslaugų kokybės, salono vadovui taip pat reiktų išklausyti lankytojų pastabas ir atlikti salone reikalingus pokyčius.

Išvados

Salono valdymas - nelengvas procesas, kurio tam tikri aspektai yra sudėtingesni negu bet kuriame kitame versle. Grožio paslaugų sferoje yra tiesiog privaloma užtikrinti puikų santykį su klientais ir darnią vidinę komandos kultūrą.

Nors iššūkių valdant grožio saloną būna per akis, reiktų nepamiršti, jog šis verslas reikalauja visai nedidelių pradinių investicijų lyginant su pelnu, kurį gali atnešti sėkmingai parduodamos ir atliekamos grožio paslaugos. Laimingi klientai yra linkę dosniai sumokėti už nepriekaištingai atliktas paslaugas. Tad kol salone bus užtikrinamas puikus aptarnavimas ir atmosfera, grožio salono vadovai gali mėgautis gerais rezultatais įdedami palyginti nedaug investicijų ir pastangų.

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu