Plaukų šalinimas lazeriu: veikimo principai, pasiruošimas procedūrai, efektyvumas ir saugumas (Bonus: Odos priežiūros Atmintinė)

Rugilė Uždavinytė
2023-03-13
7 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Kūno plaukelių šalinimas yra amžinai nesibaigianti užduotis, ypatingai vasaros sezonu. Vos spėji nusiskusti, kitą dieną plaukeliai pradeda atauginėti, o oda vis dar yra sudirgusi.

Depiliacija vašku, epiliatoriumi, plaukelių pešiojimas ir panašūs būdai leidžia ilgiau mėgautis lygia oda, bet plaukeliai vis tiek atauga palyginti greitai, be to, šios procedūros yra skausmingos.

Todėl vis daugiau žmonių renkasi plaukų šalinimą lazeriu. Plaukų šalinimas lazeriu suteikia ilgalaikius rezultatus ir padeda išvengti odos sudirgimų, uždegimų ir įaugusių plaukelių. Tačiau depiliaciją lazeriu vis dar supa daugybė klausimų ir mitų.

Todėl šiame straipsnyje paaiškinsime, kaip veikia lazerinė depiliacija, kaip pasiruošti ir ko tikėtis procedūros metu ir po jos bei kaip rasti patikimą saloną būsimam apsilankymui pas specialistą.

Bonusas: paruošėme tau odos priežiūros atmintinę, kuri padės pasirūpinti oda po plaukelių šalinimo lazeriu. Parsisiuntimo nuorodą rasi Ko tikėtis po depiliacijos straipsnio dalyje.

 

Šiame straipsnyje aptarsime:

  • Kaip veikia lazerinė depiliacija?
  • Kaip pasiruošti plaukų šalinimui lazeriu?
  • Kokia lazerinės depiliacijos eiga?
  • Ko tikėtis po depiliacijos ir kodėl reikia kelių procedūrų?
  • Nuo ko priklauso procedūros efektyvumas?
  • Lazerinės depiliacijos privalumai
  • Lazerių tipai
  • Plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu 
  • Plaukų šalinimas Diodiniu lazeriu
  • Kiti lazerių tipai
  • Ar plaukelių šalinimui tinka bet kuris lazeris? 
  • Ar plaukų šalinimas lazeriu turi šalutinių poveikių?
  • Kada lazerinė depiliacija neatliekama?
  • Plaukų šalinimo lazeriu kaina
  • Kaip surasti geriausią saloną ir specialistą?

Kaip veikia lazerinė depiliacija?

Plaukų šalinimas lazeriu yra pažangus būdas, siekiant atsikratyti nepageidaujamų kūno plaukelių ilgam laikui. Procedūros metu yra naudojamas specialus lazeris, skleidžiantis stiprią ir koncentruotą šviesą į plauko vidų.

Plauko viduje esantis melaninas (amino rūgštis, kuri suteikia odos, plaukų ir akių pigmentaciją) sugeria lazerio spindulius, kurie pavirsta karščiu ir taip suardo plauko folikulą. 

Dėl to plaukeliai atauga daug lėčiau ir plonesni, o ilgainiui gali išvis nebeataugti. Plaukelių šalinimas lazeriu yra atliekamas tik sertifikuotų medicininį išsilavinimą turinčių specialistų.

Nepatyrusiose rankose, lazeris gali pažeisti odą, sukelti nudegimų, pigmentacijos pakitimų ir kitų šalutinių poveikių.

Sėkmingam plaukų šalinimui lazeriu reikalingos kelios procedūros. Dažniausiai yra atliekami 6-8 seansai, kas 4-6 savaites.

Per šį laiką dalis plaukelių iškrenta, o kita – atauga. Lazeris pašalina plaukus tik tada, kai plaukas jau yra išaugęs. Būtent todėl yra daromos kelių savaičių pertraukos tarp seansų, nes kiekvienas plaukelis ant kūno yra skirtingoje augimo stadijoje.

Per šį laiką atsigauna oda ir išauga plaukeliai, kurie prieš tai buvusios procedūros metu dar nebuvo išsivystę.

Pabaigus procedūrų ciklą, plaukeliai gali nebeataugti nuo kelių mėnesių iki kelių metų, bet tam, kad palaikytum norimą rezultatą, procedūras rekomenduojama pakartoti bent kartą ar kelis per metus, priklausomai nuo tavo plaukų tipo ir depiliuojamos kūno vietos.

Ilgą laiką lazerinė depiliacija efektyviausiai veikė, depiliuojant šviesios pigmentacijos odą ir tamsius plaukeliu. Kontrastas tarp odos ir plaukelių pagerindavo lazerio tikslumą ir procedūros efektyvumą. Bet dabar naujausios lazerių technologijos leidžia plaukelius šalinti, net jei ir turi itin tamsią odą ar šviesius plaukelius. 

 

Plaukus šalinti galima nuo:

  • Kojų
  • Pažastų srities
  • Pilvo
  • Nugaros
  • Veido
  • Rankų
  • Bikini zonos
  • ir kitų kūno vietų, išskyrus akių sritį.

 

Kaip pasiruošti plaukų šalinimui lazeriu? 

Plaukelių šalinimas lazeriu nereikalauja ilgo ar sudėtingo pasiruošimo. Tačiau svarbu žinoti, ko tikėtis ir kaip teisingai paruošti odą, geriausiems rezultatams.

Prieš procedūrą tavo pasirinktas specialistas paaiškins visą depiliacijos eigą ir kaip jai pasiruošti, bet yra kelios pagrindinės taisyklės:

  • 24-48 valandas prieš procedūrą plaukelius reikėtų nuskusti, taip lengviau matyti, kur auga plaukelis ir taip jį pašalinti. Jei planuoji depiliuoti veido sritį, plaukelių skusti nereikia.
  • Prieš procedūrą plaukelius skusk tik įprastu skustuvu, plaukelių negalima šalinti vašku ar pešioti, nes jie ne tik nebus panaikinti procedūros metu, bet ir gali sukelti stipresnių odos pažeidimų. Taip pat bent kelias savaites iki procedūros plaukelius šalinti galima tik skutant.
  • Depiliuojama vieta turi būti švari. Prieš procedūrą rekomenduojama netepti kūno losjonų, apsaugos nuo saulės priemonių, nenaudoti makiažo ar dezodoranto. Jei oda nėra švari, informuok specialistą, kad šis galėtų ją tinkamai paruošti procedūrai.
  • Saugokis tiesioginių saulės spindulių. Rekomenduojama visiškai atsisakyti deginimosi saulėje ar soliariume bent kelias savaites prieš procedūrą. 
  • Nenaudok savaiminio įdegio kremų bent 3-4 savaites prieš lazerinę procedūrą. 
  • Negalima vartoti tetraciklinų grupės antibiotikų, dažniausiai išrašomų gydyti odos uždegimus ir aknę.
  • Kelias savaites prieš depiliaciją būtina vengti aršių veido procedūrų, cheminių ir stiprių rūgštinių veido valymų, jei plaukelių šalinimas lazeriu yra atliekamas veido srityje.

Kokia lazerinės depiliacijos eiga?

Pirmojo apsilankymo metu prieš procedūrą specialistas paaiškins, kaip veikia plaukelių šalinimas lazeriu, kaip tinkamai prižiūrėti odą po depiliacijos ir ko tikėtis.

Tuomet nuvalius depiliuojamą odos plotą, yra užtepamas specialus antiseptinis gelis, malšinantis skausmą ir odos sudirgimą. 

Vienas pagrindinių klausimų prieš procedūrą yra – ar lazerinė depiliacija yra skausminga? Skausmas ir kiekvieno kliento patirtis procedūros metu yra individuali.

Kuomet lazerio šviesa paveikia plauko folikulą, gali būti jaučiamas žnybtelėjimas. Tačiau kuo daugiau procedūrų atlieki, tuo mažiau skauda.

Pats plaukelių šalinimas lazeriu trunka apie 10-50 minučių, priklausomai nuo kūno vietos, kurią depiliuoji. Tarkime, pažastų sričiai užtenka vos 10 minučių, tuo tarpu nudepiliuoti abi kojas užtrunka ilgiau.

Gera žinia ta, jog po procedūros gali iškart keliauti namo ar į darbą. 

 

Ko tikėtis po depiliacijos ir kodėl reikia kelių plaukelių šalinimo procedūrų?

Pirmiausiai, svarbu suprasti, jog po pirmųjų plaukelių šalinimo procedūrų, plaukeliai vis dar atauginės. Taip yra, nes kiekvienas kūno plaukelis yra skirtingose augimo stadijose.

Tam, kad lazeris suardytų plauką, jis turi būti išaugęs ir pastebimas.

Tačiau jau po pirmo seanso paveikti plaukeliai pradeda slinkti. Procedūras svarbu reguliariai kartoti, taip užtikrinant ilgesnį efektą ir tolygiai pašalinant visus plaukelius.

Pirmąsias tris dienas po procedūros nudepiliuota odos vieta gali būti šiek tiek patinusi ir paraudusi. Tavo gydytojas gali rekomenduoti specialius gelius, kurie malšina odos sudirgimą. 

Po procedūros taip pat svarbu pasirūpinti odos apsauga:

  • Pirmą dieną neplanuok ilgos treniruotės sporto klube, kaitinimosi saunoje, karštoje vonioje ar ilgo dušo.
  • Po procedūros kiek įmanoma ilgiau reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių ir deginimosi soliariume. Būtent todėl depiliaciją lazeriu yra geriausia atlikti rudenį, žiemą ar ankstyvą pavasarį, kad gautum kuo mažiau tiesioginių saulės spindulių. Taip pat visuomet naudok apsaugą nuo saulės.
  • Po procedūros negalima plaukelių pešioti ar šalinti vašku. Jei nori patrumpinti ataugusius plaukelius tarp seansų, geriau naudok įprastą plaukų skustuvą. 
  • Kelias savaites po procedūros nerekomenduojama naudoti kūno ir veido rūgštinių ar cheminių šveitiklių bei retinolio produktų.  

Siųskis šią odos priežiūros atmintinę su patarimais, kurie po procedūros leis lygia oda mėgautis ilgiau.

Nuo ko priklauso procedūros efektyvumas?

Plaukų šalinimas lazeriu yra saugi ir efektyvi procedūra, todėl jei tinkamai jai pasiruoši, galėsi lygia ir glotnia oda mėgautis ilgai.

Tavo gydytojas geriau supažindins su procedūra ir patars, kaip pasiekti geriausių rezultatų, bet mes siūlome atkreipti dėmesį į pagrindinius pasiruošimo žingsnius:

  1. Svarbiausias etapas, tai tinkamo ir patikimo specialisto ir klinikos pasirinkimas. Tik licenciją turintys gydytojai gali atlikti depiliaciją lazeriu. 
  2. Pasidomėk skirtingais lazerių tipais ir nuspręsk, kurie geriausiai tiktų tavo odai.
  3. Pasiruošk procedūrai pagal jau minėtus pasirengimo punktus.
  4. Laiku atlik pakartotinius seansus, taip visi plaukeliai bus pašalinami ilgam.
  5. Pasirūpink tinkama odos priežiūra po procedūros.
  6. Atlik kasmetines pakartotines depiliacijas, kad plaukeliai neataugtų kuo ilgiau.

Depiliacijos lazeriu privalumai

Lazerinė depiliacija yra vienas efektyviausių būdų ilgai mėgautis glotnia oda ir pamiršti apie plaukų skutimą, pešiojimą ar depiliaciją. Plaukelių šalinimas lazeriu yra greita ir beveik neskausminga procedūra, turinti daugybę pozityvių klientų atsiliepimų.

Kiti plaukelių šalinimo lazeriu privalumai:

  • Mažesnė įaugusių plaukelių riziką. Jei plaukelius skuti, tuomet žinai, ką reiškia, kai jie įauga į odą. Įaugusio plauko šalinimas ne tik yra skausmingas, bet ir gali tapti uždegimo židiniu. Kuomet plaukeliai yra šalinami lazeriu, jie atauga tiesesni, todėl rečiau įauga. 
  • Švelni ir lygi oda be sudirgimų. Nors kelias dienas po lazerinės depiliacijos oda gali būti kiek sudirgusi, po to jau gali pamiršti apie odos paraudimus ir įpjovimus. Kuomet plaukus šaliname vašku ar skutame, odoje atsiranda maži įtrūkimai, kurie gali sukelti odos sudirgimą, pigmentacijos pakitimų ir diskomfortą, tuo tarpu lazerinė depiliacija padeda to išvengti.
  • Plaukeliai atauga daug plonesni ir šviesesni.
  • Sutaupytas laikas, nes nebereikės kasdien skusti nepageidaujamų plaukelių. Nesvarbu, ar keliauji atostogauti, ar tiesiog nori mėgautis lygia kūno oda – ji išliks glotni visus metus.
  • Depiliuoti galima beveik visas kūno vietas, išskyrus akių vokus ir vietas aplink akis. Taip pat depiliacija sėkmingai atliekama tiek vyrams, tiek moterims. 
  • Lazerinė depiliacija yra itin saugi procedūra, jei ji atliekama patyrusio ir licencijuoto specialisto.
  • Plaukų šalinimas lazeriu yra mažiau skausmingas nei depiliacija vašku ar plaukų pešiojimas. 

Lazerių tipai

Nuo lazerio tipo priklausys procedūros efektyvumas, seansų skaičius ir rezultato trukmė. Tad prieš atliekant procedūrą, rekomenduojame pasidomėti ir aptarti, kokius lazerius naudoja tavo pasirinktas specialistas.

Žemiau pateikiame kelis dažniausiai naudojamų lazerių tipus.

Lazerinė depiliacija Aleksandrito lazeriu  

Aleksandrito lazeris yra vienas populiariausių lazerių tipų, skirtų ilgalaikiam plaukelių šalinimui.

Tai viena efektyviausių plaukelių šalinimo technologijų – lazeris tikslingai paveikia didesnį odos plotą, todėl lazerinė depiliacija trunka trumpiau ir sukelia mažiau skausmo.

Jis geriausiai veikia šalinant tamsius plaukelius ant šviesios odos.

Lazeris išskiria 755 nanometrų (nm) šviesos bangą, kuri tikslingai paveikia plauko folikulą ir veiksmingai jį suardo jau pirmųjų apsilankymų metu.  

Plaukų šalinimas Diodiniu lazeriu

Diodinis lazeris irgi yra plačiai naudojamas metodas, geriausiai veikiantis šalinant storesnius plaukelius bikini srityje, pažastyse ar ant krūtinės.

Jis skleidžia 800 nm šviesos bangas, kurios prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, todėl gali suardyti storesnius plaukelius, net jei ir turi tamsesnę odą ir tamsius plaukus.

Kiti lazerių tipai

Taip pat klinikos naudoja Ruby lazerius, kurie skleidžia 694 nm šviesos bangas, tai vienas ilgiausiai rinkoje esančių lazerių. Nors dabar Ruby lazeriai yra naudojami rečiau, jie veiksmingai šalina šviesius ir plonus plaukelius, ypatingai veido srityje.

Nd:YAG lazeriai skleidžia 1064 nm šviesos bangas ir yra vieni galingiausių rinkoje. Jie pasiekia gilesnius odos sluoksnius, todėl yra rekomenduojami tamsios odos žmonėms ir šalinant storesnius plaukus.

Taip pat galingi lazeriai yra naudojami, norint sustiprinti silpnesnių lazerių efektą ar pašalinti pavienius storesnius plaukelius.

Ar plaukelių šalinimui tinka bet kuris lazeris? 

Plaukelių struktūra skiriasi, todėl lazerinės depiliacijos specialistas parinks tinkamiausią lazerio tipą ir jo nustatymus. Tarkime, bikini srities plaukeliai yra storesni nei plaukeliai ant veido ar rankų, todėl gali būti naudojami du skirtingi lazeriai.

Taip pat kas tinka vienam žmogui, gali netikti kitam, ypatingai, kuomet skiriasi odos ir plaukelių spalva bei storis.

Ar plaukų šalinimas lazeriu turi šalutinių poveikių?

Kaip ir kiekviena procedūra, lazerinė depiliacija gali sukelti nepageidaujamą poveikį. Dažniausiai pasitaikantis šalutinis efektas yra trumpalaikis odos sudirgimas ir paraudimas, bet jis praeina per kelias dienas po depiliacijos.

Kaip jau minėjome, tavo pasirinktas specialistas gali rekomenduoti specialų gelį, paraudimui sumažinti.

Tačiau netinkamai naudojant lazerį, gali atsirasti pigmentacijos pakitimų, nudegimų, pūslelių ir infekcijų. Nepatyręs specialistas gali nudeginti odą, esančią šalia plaukelio, ir taip visam laikui sukelti odos spalvos pakitimų.

Plaukelius šalinant veido ar bikini srityse taip pat gali atsirasti pūslelinės (herpes simplex) bėrimų paūmėjimas.

Nors visi specialistai, teikiantys plaukų šalinimo lazeriu paslaugas, privalo praeiti specialius mokymus ir turėti licenciją, vis dar pasitaiko neprofesionalių paslaugų teikėjų. Paslaugų kokybė ir saugumas yra ypatingai svarbūs, jei depiliaciją atliekate užsienio šalyje. Taip yra sunkiau surasti visą informaciją apie kliniką ir vietinius reikalavimus specialistams.

Todėl labai svarbu rinktis tik patvirtintą saloną ir profesionalų gydytoją, kuris turi reikiamą licenciją ir pasiruošimą teikti šias paslaugas. 

Kada lazerinė depiliacija neatliekama?

Gera žinia ta, jog procedūrą galima atlikti beveik visiems žmonėms. Tačiau lazerinė depiliacija neatliekama:

  • Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims;
  • Naudojantiems vaistus aknės gydymui;
  • Esant pūslelinės paūmėjimui ir bėrimui;
  • Turint iškilusių randų depiliuojamoje vietoje;
  • Sergantiems ar sirgusiems odos vėžiu;
  • Sergant kitomis odos ligomis ar turint infekciją;
  • Tatuiruotose kūno vietose.

Taip pat pasirinktas specialistas turėtų įvertinti tavo odos būklę prieš atlikdamas depiliaciją, ypatingai, jei depiliuojamoje vietoje yra apgamų ar kitų odos darinių.


Plaukų šalinimo lazeriu kaina

Depiliacijos lazeriu kaina priklauso nuo vietovės, kurioje yra įsikūręs salonas, specialisto patirties ir stažo, naudojamų lazerių, depiliuojamos vietos, plaukelių struktūros ir panašių aspektų.

Tačiau dažniausiai vieno depiliavimo seanso kaina svyruoja nuo 20 eurų iki kelių šimtų eurų.

Lazerinėms technologijoms tobulėjant ir daugėjant sertifikuotų specialistų, daug klinikų siūlo specialių nuolaidų ir pasiūlymų.

Kaip surasti geriausią saloną ir specialistą? 

Jei apsisprendei, jog dabar yra geriausias laikas pasiryžti depiliacijai lazeriu ir atsisveikinti su nepageidaujamais plaukeliais ilgam, pirmas žingsnis – tinkamo specialisto paieškos.

Paieškos rezultatuose rasi dešimtis salonų ir specialistų, siūlančių depiliaciją lazeriu.

Tačiau lazerinė depiliacija reikalauja patirties ir kruopštumo, tad ją atlikti gali tik medicininį išsilavinimą turintis specialistas su Sveikatos apsaugos ministerijos išduota licencija.

Todėl prieš užsiregistruojant, rekomenduojame pasidomėti klinikos informacija, istorija, darbuotojų patirtimi.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į kitų klientų atsiliepimus. Nors kiekvieno patirtis ir rezultatai yra skirtingi, jei pastebi daug nusiskundimų, tokią vietą geriau apeiti. 

Prieš pasiryžtant procedūrai, pasikonsultuok su pasirinktu specialistu, paklausk apie naudojamus lazerius ir procedūros eigą. Geriausia yra palyginti kelis salonus ir išsirinkti tau tinkamiausią.

Specialistų paiešką palengvins Watalook: Book Beauty Services mobilioji programėlė.

Joje ne tik rasi grožio meistrų ir estetinės medicinos specialistų, buvusių klientų atsiliepimų, bet ir galėsi užsiregistruoti ir planuoti būsimus vizitus bei apmokėti gautas paslaugas greičiau ir paprasčiau.

Programėlę atsisiųsti gali per App Store arba Google Play.

Panašūs įrašai

Psichologė Ieva Molienė: kaip meistrui palaikyti sveiką vidinę savijautą

Šiame Watalook Podcast epizode kalbamės su klinikine psichologe Ieva Moliene apie tai, kaip išmokti suprasti klientų norus ir poreikius.

SKAITYTI
Watalook bendraįkūrėjas Klaudijus Ambrožas apie grožio industriją ir Watalook misiją

Šiame Watalook Podcast epizode į studiją pasikvietėme Watalook bendraįkūrėją ir generalinį direktorių - Klaudijų Ambrožą.

SKAITYTI
Pokalbis su plastikos chirurge Gabriele Latakaite - Čiulade: kada išties reikalingos plastinės operacijos

Šiame Watalook Podcast epizode kalbamės su žinoma plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja - Gabriele Latakaite - Čiulade.

SKAITYTI
Anželika Wojc - mylimiausia įžymybių ir nuotakų šukuosenų virtuozė

Šiame epizode kalbamės su didžiausias Lietuvos įžymybes bei nuotakas puošiančia ir šukuojančia - šukuosenų meistre Anželika Wojc.

SKAITYTI
Kas padėjo Justinai Gafaro prisikviesti (ir išlaikyti) sėkmę į savo grožio verslą

Šiame epizode kalbamės su ilgametę patirtį turinčia makiažo meistre ir grožio salono "GAFARO grožio namai" savininke - Justina Gafaro.

SKAITYTI
Blizgučių meistrė Dovilė Tiriūtė: apie iššūkius ir nušvitimus versle ir gyvenime

Šiame epizode kalbamės su makiažo meistre, o dabar geriau žinoma kaip nuomonės formuotoja ir Glitter Poetry įkūrėja - Dovile Tiriūte.

SKAITYTI
Renata Navickė: apie grožio verslą ir tai, ko klientas išties laukia tavo grožio kėdėje

Apie grožio verslo subtilybes, užskulisius bei iššūkius valdant grožio saloną - su Watalook Podcast pašnekove Renata Navicke.

SKAITYTI
Kas slypi už mados? Miglė Kazėnaitė apie mados tendencijas ir įvaizdžio subtilybes

Antrąjame Watalook Podcast epizode išgirsk apie mados antropologiją bei tendencijas iš Lietuvos įžimybių stilistės Miglės Kazėnaitės.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu