Plaukų pažeidimai dažymo metu: kaip tinkamai šviesinti ir pasirūpinti plaukais? 

Rugilė Uždavinytė
2023-04-04
4 minutes
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Šylant orams, kyla noras atsinaujinti – nauja šukuosena, plaukų dažymas ar šviesinimas gali paįvairinti tavo stilių ir įnešti pavasariškų vėjų. Galbūt nori paryškinti natūraliai šviesias garbanas, pagyvinti šukuoseną sruogelėmis ar pašviesinti tamsius plaukus. 

Kad ir kaip nuspręstum atnaujinti plaukų spalvą, šviesinimas gali iš pagrindų pakeisti tavo išvaizdą ir suteikti šukuosenai išskirtinumo. Deja, plaukų šviesinimas taip pat yra vienas agresyviausių dažymo būdų, nes netinkamai pasirinkus priemones ar neprofesionaliai atlikus procedūrą, rizikuoji ne tik pažeisti, bet ir prarasti plaukus.  

Todėl šiame straipsnyje paaiškinsime, kaip veikia plaukų šviesinimas, kodėl jis gali pažeisti plaukų struktūrą, kaip to išvengti ir kokias priemones naudoti, norint mėgautis žvilgančiais ir sveikais plaukais.

Kaip vyksta plaukų šviesinimas?

Nesvarbu, plaukus šviesini salone ar namuose, norimam rezultatui prireiks dviejų pagrindinių priemonių – šarminės medžiagos, kuri atveria plauko kutikulę ir oksidanto, kuris prasiskverbia į plauko vidų ir ištirpina jame natūraliai randamą melaniną (medžiagą, suteikiančią plauko pigmentaciją). 

Priklausomai nuo tavo natūralios plaukų spalvos ir tipo, po pirmo šviesinimo seanso plaukai pašviesėja keliais tonais. Tam, kad pasiektum norimą atspalvį, dažniausiai reikia kelių dažymo seansų.

Dažymo metu, šviesinimo mišiniu padengiamos plaukų vietos, kurias norima šviesinti. Po kelių minučių reikia patikrinti, ar vyksta reakcija ir ar plaukas nepažeistas. Įprastai šviesinimo priemonės yra paliekamos nuo 15 iki 30 minučių, priklausomai nuo plaukų struktūros ir spalvos. Tačiau šviesinimo procesas yra sudėtingas ir gali pažeisti plaukus bei juos susilpninti. 


Kodėl plaukų dažymo ir šviesinimo metu yra pažeidžiami plaukai?

Šviesinimo metu oksidantas turi prasiskverbti į giliausią plauko sluoksnį. Reakcijos metu ši medžiaga sunaikina dalį plauko viduje esančių molekulių, todėl dažnai kartojant šviesinimą, plaukai plonėja ir praranda natūralų elastingumą. Šviesinant plaukus namuose ar pas nepatyrusį meistrą, juos galima pažeisti taip, jog plaukai tiesiog suskilinės ir iškris. 

Pažeistų plaukų lygiai

Pirmas lygis – kutikulių pažeidimas. Kutikulės tai mikroskopiniai žvyneliai, dengiantys plauko paviršių. Beveik kiekvienas turi pirmo laipsnio plaukų pažeidimą. Jis atsiranda nuo aplinkos taršos, saulės, sūraus ar kieto vandens, dažno plaukų džiovinimo karštu oro džiovintuvu. Šiame lygyje pažeidimas beveik nepastebimas. Plaukai tik šiek tiek praranda blizgesį ir drėgmę. 

Kaip ištaisyti? Pirmo lygio pažeidimą yra gan lengva atstatyti. Tau tereikia rinktis kokybišką šampūną, kondicionierių ir plaukus palepinti specialiomis procedūromis ir kaukėmis. Taip pat nepamiršk reguliariai patrumpinti plaukų galiukų.


Antras lygis – drėgmės praradimas. Antro laipsnio pažeidimas yra labiau pastebimas ir jis dažniausiai atsiranda, jei plaukus nuolatos džiovini karštu džiovintuvu, naudoji tiesinimo ar garbanojimo žnyples, taip pat po plaukų dažymo ar šviesinimo sruogelėmis. Šiame lygyje plaukai praranda blizgesį yra mažiau gyvybingi ir švelnūs.

Kaip ištaisyti? Jei pastebėjai, kad tavo plaukai išsausėjo ir prarado švelnumą, verta išbandyti kokybiškas maitinančias ir drėkinančias plaukų kaukes bei specialias atstatančias procedūras.


Trečias lygis – baltymų praradimas. Plaukai dar labiau išsausėja, pradeda veltis ir skilinėti. Dažniausiai šio lygio pažeidimai atsiranda po drastiško spalvos keitimo, ypatingai šviesinant plaukus kelis kartus per trumpą laiką. 

Kaip ištaisyti? Pažeistų plaukų priežiūrai rekomenduojama naudoti atstatomąsias ir baltymais praturtintas kaukes bei plaukų procedūras. Taip pat vertėtų pakirpti skilinėjančius plaukų galiukus, kad pažeidimas nesiplėstų. 


Ketvirtas lygis – visiškas elastingumo praradimas. Plaukai vis labiau silpnėja, praranda drėgmę ir baltymus, todėl jie gali pradėti skilinėti ir kristi. Plaukai stipriai pažeidžiami naudojant netinkamas priemones, neprofesionalaus šviesinimo ar dažymo metu ir ilgą laiką tinkamai jų neprižiūrint. 

Kaip ištaisyti? Šio laipsnio pažeidimų beveik neįmanoma atstatyti. Tačiau neturėtum nuleisti rankų. Pasikonsultuok su savo plaukų meistru, jis patars geriausias atstatomąsias priemones ir procedūras bei apkirps pažeistas šukuosenos vietas.


Kaip išvengti plaukų struktūros pažeidimų šviesinimo metu?

Nors šviesinimas gali pažeisti plaukų struktūrą, jei procedūra yra atliekama tinkamai, net ir atsitikus pažeidimui, jis bus minimalus. Todėl prieš pasiryždama plaukų šviesinimui, atmink pagrindines pasiruošimo taisykles.

Nepersistenk

Natūraliems blondinams ir blondinėms nereikia per daug jaudintis, nes išgauti norimą spalvą dažnai užtenka vos vieno šviesinimo ir gero tonavimo. Tačiau juodaplaukiams gali prireikti keleto dažymo seansų. 

Įprastai plaukų meistrai rekomenduoja palaukti bent kelias savaites tarp pakartotinių dažymų. Jei bandysi plaukus nušviesinti vienu kartu, didelė tikimybė, jog neišvengsi nudegusių plaukų ar itin stipraus pažeidimo. 

Nešviesink plaukų namuose

Nebent esi patyręs plaukų meistras, pačiam atlikti šviesinimą yra bloga mintis. Visų pirma, be profesionalo priežiūros, tau bus daug sunkiau įvertinti savo plaukų būklę ir reikiamą šviesinimo medžiagų santykį ir kiekį. Dėl to spalva po šviesinimo gali gautis visai ne tokia kokios tikėjaisi, o per stiprus mišinys gali nudeginti plaukus ir pažeisti galvos odą. 

Šviesinimui labai svarbu plaukus tinkamai paskirstyti ir tepti mišinį teisinga tvarka, kitaip po šviesinimo dalis sruogų bus šviesesnės, o kitos beveik nepaliestos. Todėl visuomet rekomenduojama plaukus šviesinti salone arba prižiūrint profesionalui.

Tinkamai paruošk plaukus

Net jei ir plaukus šviesini salone, juos reikėtų tinkamai paruošti. Vienas svarbiausių pasiruošimo žingsnių – bent parą prieš dažymą neplauti plaukų. Natūralūs aliejai ir sebumas padės apsaugoti plaukus nuo stiprių chemikalų, esančių šviesinimo produktuose. 

Jei nori kaip įmanoma labiau sumažinti pažeidimų riziką, ruoštis gali pradėti ir anksčiau. Bent kelias savaites prieš plaukų dažymą venk karštų formavimo įrankių, taip pat gali dažniau naudoti maitinančias plaukų kaukes ir pasirūpinti, jog prieš šviesinimą tavo plaukai yra sveiki ir gyvybingi.

Atlik alergijos testą

Plaukų šviesinimo priemonės įprastai sukelia silpną deginimo jausmą. Bet kai kurie žmonės turi jautresnę odą ar yra alergiški, todėl šviesinimas gali stipriai pažeisti odą. Įsivaizduok situaciją, kuomet tavo plaukai yra visiškai padengti priemone ir tau prasideda alerginė reakcija – tuomet kelio atgal nėra. Todėl net ir dažant plaukus salone, rekomenduojama atlikti alerginį testą ir įsitikinti, jog priemonės per daug nedegina odos.

Nepalik šviesinimo priemonių per ilgai

Per ilgai paliktos priemonės yra dažniausiai pasitaikanti klaida plaukus šviesinant namuose. Jei tavo plaukai yra itin tamsūs, gali atrodyti, kad kuo ilgiau laikysi priemones, tuo plaukai labiau nušviesės.

Tačiau šviesinimo priemonių negalima palikti ilgiau nei 30 minučių net ir ant tamsių plaukų. Po šio laiko jos nebeskaido pigmento, bet pradeda deginti patį plauką. Todėl labai svarbu stebėti kiek laiko priemonės yra plaukuose ir jas tolygiai nuplauti.

Nepamiršk tonavimo priemonių

Po pirmųjų šviesinimo seansų tamsūs plaukai dažnai įgauna geltoną, oranžinį ar raudoną atspalvį. Panaikinti geltonumą padeda tinkamos tonavimo priemonės. Ši priemonė išlygina spalvą, todėl gali greičiau pasiekti norimą rezultatą. 


Priemonės ir plaukų priežiūros įpročiai, kurie apsaugo plaukus

Tikimės, jog nusprendei eiti saugiu keliu ir šviesinimui pasirinkai profesionalų meistrą. Tačiau net ir atlikus šviesinimą idealiomis sąlygomis, plaukams prireiks išskirtinio dėmesio, kad jie atsigautų ir susigrąžintų natūralų žvilgesį. Pateikiame keletą patarimų, kaip prižiūrėti plaukus ir kokias priemones naudoti, kad jie greičiau atsigautų po žalojančių procedūrų.

Plaukų kaukės ir aliejai

Tavo plaukų meistras patars kokias priemones geriausia naudoti tavo plaukų tipui. Dažniausiai yra rekomenduojama naudoti giliai maitinančias ir drėkinančias kaukes. Taip pat gali išbandyti aliejus, skirtus plaukų ir skalpo odos apsaugai prieš plaukų plovimą ar po jo. Argano, simondsijų (jojobos), alyvuogių ir panašūs aliejai drėkina skalpo odą ir plaukus, sumažindami plaukų pažeidimus ir apsaugodami juos prieš plovimą. 

Taip pat nepamiršk violetinės plaukų kaukės. Tokio tipo kaukės yra sukurtos specialiai šviesintiems plaukams ir jos padeda išgauti tinkamą spalvos toną bei prailginti šviesinimo rezultatus.

Venk karščio

Pirmąsias savaites po plaukų šviesinimo stenkis rečiau naudoti karštus plaukų džiovinimo ir formavimo įrankius. Karštis tik labiau pažeidžia plauką ir pašalina likusią drėgmę.

Apie šiuo metu populiariausius ir mėgstamiausius priežiūros priemonių prekės ženklus skaityk kitame Watalook Blog įraše - "Mėgstamiausi klientų prekiniai ženklai, kuriuos verta turėti savo salone".

Apsaugok plaukus 

Keli papildomi patarimai, kurie padės apsaugoti plaukus:

  • Prieš miegą plaukus supink į laisvą kasą ar kuoduką, kad jie kuo mažiau liestų pagalvę. Taip plaukai mažiau velsis ir nebus pažeisti miego metu. 
  • Pakeisk įprastus pagalvių užvalkalus į šilkinius ar satino užvalkalus – slidus audinys sumažins trintį tarp plauko ir audinio ir padės išvengti plaukų skilinėjimo.
  • Reguliariai pakirpk plaukus – ilgi plaukai greičiau skilinėja, o galiukai gali atrodyti išsišakoję ir susivėlę. Reguliariai pakirpus galiukus apsaugosi plaukus nuo tolimesnės žalos.

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu