Klientų atsiliepimai: kodėl svarbu ir kaip juos rinkti? (Kopijuok šablonus)

Rugilė Uždavinytė
2023-03-13
6 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Atsiliepimai veikia kaip puiki reklamos forma, kuri vartotojų dažnai traktuojama kaip daug patikimesnė nei tradiciniai rinkodaros formatai. Šiais laikais, beveik visi vartotojai pirmiausia perskaitys bent kelis atsiliepimus apie paslaugą ar produktą, o tik tada nuspręs ar nori jį pirkti.

Klientų atsiliepimai yra tapę tokie svarbūs, jog egzistuoja ištisi verslai tokie kaip Trustpilot, kurių tikslas yra rinkti objektyvius atsiliepimus apie įmones, produktus ir paslaugas. Watalook programėlėje taip pat esame įdiegę reitingų ir atsiliepimų sistemą, kuria gali naudotis visi klientai.

Atsiliepimų nauda

Atsiliepimai yra naudingi keletu aspektų. Kaip minėta, dažnai klientai skaito kitų žmonių atsiliepimus siekiant palengvinti pirkimo sprendimą. Jie ne tik gauna paslaugos ar produkto įvertinimą, bet ir papildomos informacijos, todėl jos nebereikia ieškoti internete.

Antra, įmonės, kurios kuruoja atsiliepimus, reaguoja į klientų nuomonę bei sprendžia iškilusias problemas, yra vertinamos geriau. Žinoma, tai lemia ne vien atsiliepimų skaičius, tačiau jis tikrai yra svarbus teigiamo vertinimo faktorius.

Trečia, kartais pats atsliepimas gali paskatinti kitus klientus palikti atsiliepimą, todėl vien pats kiekis gali turėti teigiamą efektą. Tiesa, šis efektas visada bus gana mažas ir niekada nepanaikins prašymų rašymo naudos.

Galiausiai, atsiliepimai turi ir konkrečios skaitmeninės rinkodaros, tiksliau paieškos variklių optimizavimo (angl. SEO) naudos. Paieškos varikliai kartais gali parodyti atsiliepimų skaičių ir bendrą įvertinimą tam tikruose savo rezultatų puslapiuose. Taip pat, atsiliepimus apie save pateikiančios svetainės suteikia papildomo konteksto, todėl jie gali padaryti teigiamą įtaką puslapių pozicijoms paieškos variklių rezultatuose.

Taigi, atsiliepimai yra nuostabi ir nemokama priemonė, kuri turi milžinišką teigiamą poveikį verslo eigai. Deja, nesvarbu kokio gerumo, nuostabumo, ar detalumo paslaugos suteikiamos, atsiliepimus palieka tik itin mažas procentas klientų. Atsiliepimo prašymas yra geriausias būdas padidinti tikimybę, jog klientai įvertins paslaugas ar produktus .

Prašymas reikalauja proaktyvumo

Prašymas parašyti atsiliepimą gali atrodyti kaip įkyrus metodas, kuris gali paskatinti klientus palikti neigiamą įvertinimą. Nors tai iš tiesų įmanoma, dažniausiai pavienis prašymas nesukelia jokios neigiamos reakcijos. Tik tokiu atveju jei prašymas siunčiamas pastoviai ir dėl to paties, klientai gali sureaguoti neigiamai.

Atsiliepimo prašymas, tiesa, gali būti pateikiamas skirtingais laiko momentais. Įmonėms, kurios parduoda produktus paprastai rekomenduojama leisti klientui jais pasinaudoti prieš siunčiant žinutę ar elektroninį laišką. Paslaugų, pavyzdžiui grožio, sektoriuje geriausia paprašyti iš karto, kol patirtis dar šviežia, o nuotaika - gera.

Taip pat verta paminėti, jog beveik visos grožio paslaugos yra suteikiamos gyvai, todėl prašymas gali būti gyvas. Elektroninė komunikacija paprastai yra mažiau efektyvi, todėl grožio verslas turi pranašumą šioje srityje.

Tiesa, net ir grožio paslaugas teikiantiems nereikėtų atsisakyti elektroninės komunikacijos. Jei bendraujama su klientu programėlių ar elektroninių laiškų pagalba, visada galima įpinti atsiliepimo prašymą į komunikaciją.

Atsiliepimo prašymas ir jo pagrindinės dalys

Tolimesnėje teksto dalyje bus apibūdinamas rašytinis atsiliepimo prašymas. Jei yra galimybė tai padaryti žodžiu, tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku, tai visada geresnis variantas, tačiau jam nėra jokių griežtų taisyklių. Prašymas, tuomet, žinoma, turėtų būti pritaikytas konkrečiai situacijai.

Laimei, raštiškas atsiliepimo prašymas yra gana paprasto formato tekstas. Paprastai, jei siunčiama elektroniniu laišku ar žinute, užtenka vos keleto sakinių. Visas atsiliepimo prašymas, bendrai, geriausiai yra formuluojamas kuo trumpesnis, kadangi jau ir taip yra reikalaujama papildomų veiksmų, todėl klientų nereikėtų per daug apkrauti.

Bet kokia nuoroda, esanti laiške ar žinutėje, turėtų vesti į patikimą puslapį ar programėlę. Geriausia jei tai yra pačios įmonės tinklapyje, gerai žinomoje platformoje, ar programėlėje, kuri buvo naudota paslaugoms gauti (pavyzdžiui, Watalook).

Galiausiai, kai kuriose industrijose naudojamos strategijos, kurios siekia palengvinti atsiliepimo rašymo procesą. Pavyzdžiui, kartais žinutėje ar elektroniniame laiške pateikiama sakinio pradžia ar net keletas jų. Atsiliepimus klientai kartais privengia rašyti ne dėl paslaugos ar produkto kokybės, o dėl pastangų kurių reikalauja rašymas. Daugeliui žmonių tai nelengvas procesas, todėl jį palengvinus, tikėtina, gausite daugiau atsiliepimų iš klientų.

Kiti dėmesio pritraukimo būdai

Kadangi atsiliepimai yra tokia kertinė verslo dalis, prašymas gali įgauti daug skirtingų formų. Kai kurie verslai mano, jog pats prašymas nėra pakankamai efektyvus, todėl pridedama kitų paskatinimų. Dažniausias jų - nuolaidos kodas kitam apsipirkimui.

Visi paskatinimai, tiek nuolaidos, tiek nemokamos prekės, gali būti puikus priedas. Tiesa, jei prašymas yra skirtas kitam tinklapiui, visada reikia atidžiai perskaityti taisykles. Kai kuriems tinklalapiams toks prašymas, kuriame naudojamas kažkoks paskatinimas, gali būti palaikytas atsiliepimo pirkimu už kurį galima susilaukti nemalonių pasekmių.

Galiausiai, prašymas gali naudoti kūrybingus dizaino ar teksto elementus, siekiant atkreipti dėmesį. Tiesa, tokiu atveju, prašymas ir jo elementai turėtų derėti su įmonės ar prekės ženklo tonu ir stilistika. Pavyzdžiui, finansinių technologijų ar kitoms industrijoms, kurioms dera oficialumas ir formalumas, geriausiai tiks paprasčiausio stiliaus prašymas.

Industrijos, kurios, priešingai, nėra tiek glaudžiai susijusios su formalumu ir oficialumu, gali naudoti kūrybingesnius prašymo variantus. Tiesa, paprastas ir tiesus prašymas visada bus veiksmingas, todėl tai bus saugiausias ir, dažnai, geriausias variantas.

Šablonai

Atsiliepimo prašymas anglų kalba

Hello, [name],

[We / I] hope you enjoyed your visit at [company or professional’s name] for [service]. We would like to ask, if you have a moment, to describe your experience and leave a review on [website or application name]. Your review will help us provide a better experience to you while helping others make the right choice when looking for [service].

Writing the review will take just a few minutes. To help you get started, you may start with “I visited [company name] for [service] and had a … experience.” You may follow up by including a name of the person providing the service and a short description.

Our regards

[Company name]

Atsiliepimo prašymas lietuvių kalba

Sveiki, [vardas],

[Mes / Aš] tikimės, kad jums patiko [paslauga] pas [meistro vardas]. Norėtume paprašyti aprašyti savo patirtį ir palikti atsiliepimą [svetainės arba programos pavadinimas]. Jūsų atsiliepimas padės mums suteikti geresnes paslaugas jums bei padės kitiems teisingai pasirinkti ieškant [paslauga].

Apžvalgos parašymas jums užtruks tik kelias minutes. Jei jums sunku sugalvoti ką rašyti, galite pradėti žodžiais "Apsilankiau [įmonės pavadinimas] dėl [paslauga] ir turėjau ... patirtį". Toliau galite nurodyti paslaugą teikusio asmens vardą ir pavardę bei trumpą aprašymą.

Mūsų linkėjimai

[Įmonės pavadinimas]

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu