Viskas apie veido injekcijas, užpildus ir jų tipus

Rugilė Uždavinytė
2023-04-19
5 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Rūgštiniai odos užpildai yra naudojami norint patobulinti veido bruožus, atjauninti veido išvaizdą ir apskritai pagerinti bendrą veido odos išvaizdą ir pojūtį. Veido injekcijos laikomos nechirurginėmis procedūromis, kadangi jos atliekamos paprasčiausiai įšvirkščiant tam tikrą medžiagą (pvz. hialurono rūgštį) į odos sluoksnį.

Kadangi ši procedūra yra paprasta ir nereikalauja chirurginio įsikišimo, po jos veido oda atsistato ir sugyja gana greitai. Injekciniai odos užpildai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori, kad jų oda atrodytų jauniau, stangriau ir panaikintų veido raukšles.

Be to, lyginant su kitomis plastinėmis veido procedūromis, veido užpildai yra ganėtinai nebrangūs.

Dėl šių priežasčių veido injekcijos tapo neįtikėtinai populiaria procedūra - jų milžiniška paklausa savaime paskatino dar daugiau tyrimų ir testavimų, siekiant sukurti dar mažiau traumuojančias, mažiau skausmingesnes ir pigesnes, dar daugiau žmonių prieinamas injekcijas.

Kokie odos injekcijų tipai egzistuoja?

Yra sukurta daugybė odos užpildų ir standartiškai dauguma jų yra injekcinio pobūdžio. Apskritai injekcinius užpildus galima skirstyti į du tipus - sintetinius ir natūralius. Tačiau būtina pažymėti, kad nei pirmas, nei antras tipas nėra geresnis ar prastesnis už vienas kitą - tai tiesiog skirtingos prigimties užpildai, taikomi skirtingais tikslais.

Sintetiniai odos užpildai paprastai gaminami naudojant laboratorijose sukurtas medžiagas. Populiariausias pavyzdys - hialurono rūgštis. O štai natūralūs užpildai dažniausiai yra paimami iš to paties paciento kūno dalies riebalinio audinio. Viena populiariausių natūralių injekcinių užpildų procedūrų yra autologinės riebalų injekcijos, kurių metu iš tam tikros kūno vietos yra paimami kūno riebalai. Tuomet jie yra išvalomi ir galiausiai suleidžiami į pageidaujamas veido vietas. Verta pabrėžti, jog ši procedūra jau reikalauja chirurginio įsikišimo, todėl ji naudojama rečiau.

Kadangi natūralių (riebalinių) odos užpildų nėra tiek daug, šiuo metu tarp grožio specialistų sparčiai papopuliarėja paprastesnės sintetinių injekcijų procedūros. 

Hialurono rūgštis (HA)

Hialurono rūgštis yra vienas populiariausių odos gydymo sprendimų - tai daugumoje kosmetikos ir odos priežiūros produktų naudojama ir mūsų odos sveikatai naudinga medžiaga.

Kaip odos užpildas, hialurono rūgštis atlieka iš esmės tą patį tikslą - pagerina odos drėkinimą ir suteikia veidui putlumo. Hialurono injekcijų efektas išlieka nuo 6 mėnesių iki metų ir paprastai naudojamos šalinti šiems odos defektams:

  • Aknės randams
  • Skruostų įdubimams
  • Kaktos raukšlės nuo susiraukimo ir veido išraiškų
  • Siekiant suteikti lūpoms apimties
  • Marionetės raukšlėms
  • "Varnos kojų" raukšlės akių kampučiuose

Kalcio hidroksilapatitas (CaHA)

Kalcio hidroksilapatitas yra mineralinė kalcio forma, dažniausiai atrandama žmogaus kauluose. Paverstas į injekcinį odos užpildą, kalcis leidžia užpildyti tam tikrus veido odos nelygumus, todėl puikiai tinka gilesnėms ir didesnėms veido raukšlėms koreguoti.

CaHA anksčiau būdavo plačiai naudojamas odontologijoje ir rekonstrukcinėje chirurgijoje, todėl jau įrodytas šios medžiagos saugumas ir veiksmingumas. Be to, šie odos užpildai yra gaminami biosintetiniu būdu - tai reiškia jie gaminami laboratorijose ir nėra išgaunami iš gyvūnų, tad kalcio hidroksilapatitas yra tvari, etiška ir ekologiška medžiaga.

CaHA užpildai naudojami:

  • Vidutinėms ir itin ryškioms raukšlėms, pvz. marionetės raukšlėms
  • Pakeliant skruostus
  • Siekiant paputlinti veidą po ilgų, sekinančių ligų

Poliakrilamidas

Tai vienas retesnių laikino poveikio užpildų, todėl jis taikomas atsargiau  nei įprasta ir tik labiau patyrusių plastikos chirurgų. Laimei, polialkilimidas yra suderinamas su žmogaus audiniais, todėl mažiau linkęs į netikėtas atmetimo reakcijas. Alergijos testas paprastai nėra būtinas.

Tai taip pat vienas stabilesnių užpildų - suleidus į odą, kolagenas lėtai formuojasi aplink tą vietą, ir galiausiai pilnai užsipildo suteikdamas norimą efektą.

Kaip injekcinis užpildas, poliakrilamidas naudojamas:

  • Putlinant lūpas
  • Gilioms veido raukšlėms.
  • Siekiant atgaivinti veidą po išsekimo.
  • Pakeliant skruostus ir pagražinant žandikaulio liniją.

Poli-L-pieno rūgšties polimeras

Tai vienas iš nedaugelio odos užpildų, kuris veikia kaip kolageno gamybos stimuliatorius.  Poli-L-pieno rūgštis anksčiau būdavo naudojama chirurginėms siūlėms, tačiau dabar kur kas dažniau pasitelkiama kosmetinėse procedūrose. Be to, pieno rūgšties polimeras yra biologiškai skaidomas ir netoksiškas, tad užtikrina visišką saugumą.

Visgi šis užpildas turi savų trūkumų. Dėl natūralios kolageno gamybos, procedūros poveikis pasireiškia ne iš karto. Atvirkščiai - norimas rezultatas matomas tik po kelių mėnesių ir reikalauja kelių injekcijų geriausias rezultatui užtikrinti.

Poli-l-pieno rūgštis dažniausiai naudojama apatinėje veido dalyje, todėl dažniausiai praverčia:

  • Dailinant šypsenos linijas.
  • Paputlinant plonas lūpas.
  • Gražinant linijas, einančias nuo nosies iki lūpų

Polimetilmetakrilatas (PMMA)

PMMA yra dar vienas ilgalaikio veikimo odos užpildas, naudojamas gilioms raukšlėms ir linijoms. Kartais šis užpildas taip pat gali būti naudojamas randams arba plonoms lūpoms koreguoti.

PMMA dažnai naudojamas tuomet, kai nepadeda hialurono rūgšties ar natūralaus kolageno sintezės stimuliavimas ir reikalingas ilgalaikis sprendimas. PMMA yra gana panašus į ilgalaikę chirurginę korekciją, todėl suteikia stiprų rezultatą, kuris išlieka ilgą laiką.

Tačiau, panašiai kaip ir pieno rūgšties polimero atveju, norint pasiekti ilgalaikį ir ryškų PMMA efektą, gali prireikti kelių apsilankymų pas specialistą. Dėl ilgalaikio PMMA procedūros pobūdžio, pirmųjų vizitų metu dauguma chirurgų greičiausiai suleis tik nedidelį kiekį medžiagos, siekiant išvengti klaidų, kurios liktų ilgam laikui.

PMMA daugiausiai naudojamas:

  • Paputlinti lūpoms
  • Gydyti gilius randus ir raukšles
  • Pagražinant tam tikrus veido bruožus.

Autologinis riebalų persodinimas

Tai vienas iš nedaugelio odos užpildų, kuriam būtina tikra operacija. Jos metu riebalai yra surenkami iš įvairių kūno dalių ir tuomet išvalomi vėlesniam naudojimui. Autologinis riebalų persodinimas iš esmės chirurginiu būdu perkelia paciento riebalus siekiant pakoreguoti norimus veido bruožus. 

Tai ilgalaikio poveikio procedūra, kuriai nereikia pakartotinų operacijų. Riebalų persodinimas plačiai naudojamas:

  • Papildant sukritusius skruostus ir akių vokus
  • Sugrąžinant formą smilkinių srityje.

Kada ir kaip turėtų būti naudojamos veido injekcijos?

Prieš išbandant veido užpildus, būtinai rekomenduojama apsilankyti pas dermatologą (jeigu reikia, taip pat ir pas chirurgą). Nors itin populiarūs ir lengvai įsigijami užpildai, pvz. hialurono rūgšties injekcijos yra saugūs ir retai suteikia pašalinį poveikį, šios procedūros visgi privalo būti atliekamos profesionalų. Dermatologas taip pat gali pasiūlyti kitokių užpildų ar injekcijų pagal jūsų konkrečius poreikius ar odos tipą.

Visados nuodugniai pasiskaitykite apie pasirinktą kliniką ar specialistą, kuris atliks procedūrą. Veido užpildai yra priskiriami prie medicininių procedūrų, todėl tam būtinas medicininis išsilavinimas ir tam tikri sertifikatai. 

Dauguma injekcinių procedūrų atliekamos itin greitai, todėl paprastai pacientams nereikia laukti ilgą laiką norint užsirašyti į vizitą. Jeigu jūsų norimai procedūrai visgi būtinos pakartotinos injekcijos, tuomet verta jas planuoti į priekį.


Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu