Individuali veikla ar verslo liudijimas? Ką verta žinoti grožio meistrams

Rugilė Uždavinytė
2022-11-09
7 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Grožio salonai su kiekvienais metais tampa vis mažiau oficialia darboviete, ir vis labiau co-working erdve, kurioje kartu susirenka dirbti savo atskirus grožio verslus įsteigę meistrai.

O kiek dar sutiktume grožio meistrų, kurie mieliau dirba iš savo namų studijos arba atvyksta pas klientus tiesiai į namus? Grožio paslaugų verslui nebeliko jokių ribų ir taisyklių - kiekvienas dirba taip, kaip nori. Tačiau įsteigti savo individualų verslą visgi kažkaip reikia. Užregistruoti savo veiklą Lietuvoje galima UAB, verslo liudijimo arba individualios veiklos pagrindu.

2021 metais populiariausių veiklų, vykdomų su verslo liudijimu top penketuke, "Kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla" buvo net trečioje vietoje pagal didžiausią veiklą užregistravusių gyventojų skaičių - 10 519 gyventojų.

Jeigu dar pridėtume meistrus, dirbančius individualios veiklos pagrindu arba įsiteigusius savo UAB, susidarytų įspūdingas skaičius. Turbūt ir nereikia daugiau įrodymų, jog individuali veikla ar verslo liudijimas yra pirmas grožio meistrų pasirinkimas.

Šiame straipsnyje aptarsime, ko reikia norint įsteigti savo individualų verslą ir apskritai norint pradėti savo grožio meistro karjerą.

Pradėsi teikti grožio paslaugas pirmą kartą? 

Prieš gilinantis į temas kaip verslo liudijimas, individuali veikla pagal pažymą, pajamų mokesčiai, VSD ir PSD įmokos ir t.t., turime išsiaiškinti dar vieną svarbų momentą: ar žadi teikti grožio paslaugas patį pirmą kartą? Jeigu taip, tau nepakaks vien išsiimti verslo liudijimą ar užregistruoti individualią veiklą.

Galbūt jau žinai, bet Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu, asmenys, norintys teikti grožio paslaugas, privalo turėti leidimą- higienos pasą.

Norint gauti šį leidimą-pasą, turi tusisiekti su savo miesto NVSC (Nacionalinio Valstybinio Sveikatos Centro) departamentu ir pateikti jiems prašymą bei kitus reikalingus dokumentus.

Kurį modelį rinktis: verslo liudijimą ar individualią veiklą?

Verslo liudijimas: lengva apskaita, tačiau ribotas galiojimas

Įsigijus verslo liudijimą, turėsi sumokėti tam tikrą fiksuoto dydžio pajamų mokestį (nepriklausantį nuo pajamų dydžio), kurį nustato savivaldybės ir pasirinkti liudijimo galiojimo trukmę.

Mokesčio dydis priklauso proporcingai nuo verslo liudijimo galiojimo laikotarpio ir turi būti sumokėtas iki verslo liudijimo išdavimo. Taip pat turėsi pasirinkti, ar žadi paslaugas teikti tik toje savivaldybėje, ar visoje Lietuvoje.

Palyginimui, verslo liudijimas vienam mėnesiui Vilniaus miesto savivaldybėje (bei pasirinkus vykdyti veiklą visoje Lietuvoje) kainuoja 56 eur Gyventojų pajamų mokesčio. O tik Vilniaus rajono savivaldybėje vykdoma grožio paslaugų veikla tau tekainuos 11 eur už mėnesį. Tad, kaip matai, kainos ženkliai skiriasi priklausomai nuo vietovės kurioje teikiamos paslaugos.

Pasitikrinti kiek GMP turi sumokėti tavo pasirinktoje teritorijoje gali čia: https://www.vmi.lt/evmi/verslo-liudijimu-skaiciuokle

Be to, verslo liudijimas galioja ribotą laiką. Minimali galiojimo trukmė - 5 dienos, o maksimali įmanoma verslo liudijimo galiojimo trukmė - 1 kalendoriniai metai.

Nereiktų pamiršti, jog grožio veiklą vykdantiems fiziniams asmenims taip pat reikia mokėti PSD ir VSD įmokas:

PSD įmokas (6,98% įmoka nuo MMA, galiojančios ta mėnesį, už kurį mokate PSD įmoką) būtina mokėti kiekvieną mėnesį. Kaupiant pensijai papildomai, šis procentas yra didesnis. Pasitikrinti šiuos tarifus gali Sodros svetainėje: www.sodra.lt/lt/situacijos/imoku-tarifai/imoku-tarifai-savarankiskai-dirbantiems.

VSD įmokos dydis priklauso nuo tavo verslo liudijimo galiojimo laiko. Sodra pateikia tris sirtingus būdus apmokėti VSD: www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-sumoketi-imokas/turiu-verslo-liudijima-1

Individuali veikla: neribotas galiojimas ir teritorija

Užsisakius individualios veiklos pažymą, gali atlikti grožio paslaugas visoje Lietuvoje, neribotą laiką.

Pagrindinis skirtumas tarp verslo liudijimo ir individualios veiklos yra gautų pajamų mokesčiai ir metas, kuomet jie turi būti sumokami:

Jeigu verslo liudijimo GPM mokestis yra sumokamas prieš įsigyjant liudijimą, tai už individualios veiklos atveju GMP yra sumokama pasibaigus metams - deklaruojant savo pajamas VMI.

Gyventojų pajamų mokestis mokamas nuo gautų (uždirbtų) apmokestinamųjų pajamų. Grožio meistrų veiklos atveju tai būtų 5% (kai pelnas neviršija 20 000 €, 15% – kai pelnas siekia 35 000 €), kuris sumokamas nuo visų uždirbtų individualios veiklos pajamų atėmus leidžiamus atsiskaitymus.

Individualiai dirbantys taip pat turi mokėti PSD – 6,98% nuo MMA kas mėnesį.

Daugiau informacijos apie individualią veiklą pagal pažymą ir jai taikomus mokesčius rasi čia: www.verslilietuva.lt/verslauk/verslo-formos-ir-mokesciai/individuali-veikla-pagal-pazyma

Žadi nuomotis/pirkti salono patalpas ir samdyti papildomus darbuotojus?

Jeigu nori pradėti savo nepriklausomą grožio verslą, taip pat vertėtų apgalvoti, kiek augs tavo veikla: galbūt iš savo namų studijos ateityje norėsi išsikelti į jaukią studiją miesto centre ar net atsidaryti savo saloną ir pasamdyti daugiau meistrų?

Tokiu atveju patariama registruoti veiklą kaip juridiniam asmeniui: UAB arba Mažoji Bendrija. Šis pasirinkimas taip pat užtikrina saugumo garantiją jeigu tavo įmonei grėstų bankrotas (tokiu atveju finansinė atsakomybė kristų tavo įmonei tačiau ne tau asmeniškai).

Pabaigai

Turbūt jau matai, kuris verslo modelis - verslo liudijimas ar individualios veiklos pažyma atrodo tau parankesnis būdas vystyti savo grožio verslą.

Esminis klausimas renkantis vieną iš šių dviejų modelių: ar ketini veiklą vystyti tik tam tikrais laiko tarpais (galbūt dažnai keliauji ir grožio paslaugas Lietuvoje siūlai tik kelis mėnesius per metus?) ir tik tam tikroje savivaldybėje, tad norėtum mokėti mažesnį GPM, ar visgi nori turėti laisvę neribotai vystyti veiklą nepriklausomai nuo vietovės ir laikotarpio. Pirmuoju atveju verslo liudijimas tau būtų parankesnis sprendimas, o antruoju - individuali veikla.

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu