Glikolio rūgštis - jos nauda ir poveikis odai

Rugilė Uždavinytė
2023-03-13
5 minutės
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Kokia glikolio rūgšties nauda?

Glikolio rūgštis yra viena iš alfa hidroksi (AHA) rūgščių, kurios plačiai naudojamos veido jauninimo ir odos kokybės gerinimo procedūrose. AHA rūgštys padeda pašalinti negyvas ląsteles, sudrėkinti odą bei skatina atsinaujinimo procesus.

Nors visos AHA rūgštys turi gana panašų poveikį, glikolio rūgštis yra bene plačiausiai naudojama, kadangi ji tinkama visų rūšių veido ir kūno odai, ir turi mažiausią molekulinę strūktūrą, o tai jai suteikia galimybę turėti didesnį poveikį. Glikolio rūgštis įprastai turi šitokį poveikį:

  • Skatina odos regeneraciją.
  • Drėkina odą.
  • Mažina randelius, spuogelius ir pažeidimus.
  • Pašalina negyvas ląsteles.
  • Gerina odos strukūrą.

Glikolio rūgštis ir jos poveikis odai

Glikolio rūgštis drėkina ir minkština, o ilgalaikio naudojimo atveju ji gali bendrai pagražinti odą, kadangi ji mažina ir naikina nedidelius randelius ir kitus pažeidimus. Poveikio stiprumas ir konkretūs pasikeitimai, tiesa, priklausys nuo rūgšties naudojimo būdo ir kitų odos priežiūros faktorių.

Dažniausiai taikoma procedūra, kurioje naudojama glikolio rūgštis yra pilingas. Jos metu glikolio rūgštimi trumpam laiko tarpui padengiamas odos plotas, kuriam prabėgus ji yra nuvaloma specialiomis priemonėmis ar vandeniu. Taikant šį metodą glikolio rūgštis giliai drėkina odą, išvalo poras bei skatina kolageno ir elastino gamybą. Šie du baltymai padaro odą elastingesne ir skaistesne, todėl ji atrodo jaunesnė.

Glikolio rūgštis gali būti naudojama ir daugeliu kitų būdu bei procedūrų. Neretai, norint išgauti dar ryškesnį poveikį, glikolio rūgštis gali būti naudojama su tokiomis medžiagomis kaip retinolis.

Veido odos valymas glikolio rūgštimi, taip pat, dažnai padeda susitvarkyti su nedideliais spuogais ir neitin ryškiomis raukšlėmis, todėl ši medžiaga yra gana universali. Prie šios medžiagos naudos prisideda ir jos naudojimo saugumas - pašaliniai poveikiai pasitaiko gana retai.

Tiesa, kaip ir visos aktyviosios medžiagos, glikolio rūgštis vis tiek gali sukelti nepageidaujamą poveikį. Laimei, dažniausiai pasitaikantis poveikis yra trumpalaikis padidėjęs jautrumas ultravioletinei spinduliuotei. Šis poveikis pasitaiko tik naudojant šią rūgštį retai ir sporadiškai, tačiau naudojant pastoviu grafiku, glikolis, priešingai, teigiamai paveikia atsparumą ultravioletinei spinduliuotei.

Visgi, svarbiausia pažymėti, jog net ir tinkamai naudojant glikolio rūgštį, išlieka maža infekcijos ir hiperpigmentacijos galimybė. Šis šalutinis poveikis odai nutinka itin retai, o, jei procedūra yra atliekama profesionalo, tikimybė dar labiau sumažėja. Net ir pasitaikius šiam šalutiniam poveikiui, jis dažniausiai nėra stiprus, todėl nesukelia didelių nepatogumų.

Kaip naudotis glikolio rūgštimi?

Glikolio rūgšties naudą geriausiai galima išgauti naudojantis profesionalo paslaugomis. Meistras galės įvertinti konkrečią jūsų situaciją ir sudaryti pastovų lankymosi grafiką. Dažniausiai, glikolio rūgštis naudojama nuo 3 iki 10 procedūrų, jei norima ryškiausiai pastebimo efekto. Apsilankymų kiekį nulems norimas poveikis odai, jūsų amžius, esami pažeidimai bei daugybė kitų faktorių.

Dažniausiai kiekvieną apsilankymą skiria 10 dienų tarpas. Naudojant glikolio rūgštį dažniau nei kartą per savaitę gerokai padidėja neigiamų šalutinių efektų, tokių kaip pigmentinių dėmių ar sudirginimo tikimybė.

Lietuvoje galite rasti stipriai besiskiriančios glikolio rūgšties koncentracijos priemonių. Pastaroji skiriasi ne tik dėl pritaikomumo pagal jautrumą, bet ir dėl to, kad odą reikia prie šios medžiagos pripratinti. Dažniausiai procedūros prasideda su silpnesnės koncentracijos glikolio rūgštimi, o ties grafiko pabaiga pereinama prie aukštesnės koncentracijos.

Glikolio rūgštis veikia kelis odos sluoksnius vienu metu, o tai daroma pažeidžiant barjerus tarp jų. Šis pažeidimas yra saugus, tačiau, neišvengiamai, sukeliamas trumpalaikis poveikis odai, kuris ją padaro jautresne ir plonesne. Dėl šios priežasties odos sluoksnius lengviau paveiks ultravioletinė spinduliuotė, todėl reiktų vengti deginimosi ir soliarumų, kitaip padidės pigmentinių dėmių susidarymo tikimybė.

Dėl padidėjusio jautrumo taip pat reikėtų vengti dekoratyvinės kosmetikos bent kelias dienas. Jei praleisti ilgesnį laiko tarpą tiesioginėje saulės spinduliuotėje yra neišvengiama, rekomenduojama naudoti stipresnius nei įprastai SPF kremus. 

Padidėjęs jautrumas, tiesa, bus mažesnė problema jei glikolio rūgštis naudojama bet kuriuo metų laiku išskyrus vasarą (jei procedūra atliekama Lietuvoje). Galiausiai, reikėtų sekti visomis specialisto rekomendacijomis, kadangi dažnai bus siūlomos papildomos priemonės, kurios leis išvengti pašalinio poveikio.

Ar galima naudotis glikolio rūgštimi pačiam?

Nors pats glikolio rūgšties naudojimo procesas nėra sudėtingas, o medžiaga nėra brangi, visgi sau atlikti procedūras, neturint patirties ir išsilavinimo, nerekomenduojama. Jos naudojimui turi būti sudarytas tinkamas grafikas, atrinkta gera koncentracija bei procedūros tipas. 

Glikolio rūgštis nėra įprasta kosmetika - netinkamai naudojama ji gali pakenkti sveikatai ir grožiui. Profesionalai šias rizikas sumažina bei geriausiai pritaiko procedūras visiems rūgšties privalumams išnaudoti.

Visgi, jei nuspręsite pamėginti glikolio rūgšties procedūrą namie, reikia įsiminti keletą svarbių dalykų. Pirmiausia, nors Lietuvoje galima nusipirkti 20% ir aukštesnės koncentracijos, tokio stiprumo rūgštį turėtų naudoti tik profesionalai. Neturint tam tinkamo išsilavinimo, rekomenduojama naudoti 20% ir žemesnės koncentracijos rūgštį.

Norint apsisaugoti nuo pašalinio poveikio, geriausia būtų naudoti ne rūgštį, o tonikus ar kitas mažos koncentracijos priemones, kurios turi papildomų medžiagų, padėsiančių sumažinti riziką. Jei naudojama gryna rūgštis, ją reikia skiesti vandeniu ir atidžiai sekti nurodytomis instrukcijomis.

Prieš naudodami bet kokio stiprumo glikolio rūgštį pasitarkite su kosmetologu. Ši medžiaga yra itin stipri ir net jos tonikai gali turėti neigiamą pašalinį poveikį jei yra naudojami netinkamai.

Taigi, nors glikolio rūgštis yra viena veiksmingiausių medžiagų veido atjauninimui, drėkinimui ir regeneracijai, procedūras turėtų atlikti profesionalas. Tik tokiu atveju galėsite gauti visas rūgšties naudas ir sumažinti bet kokias rizikas iki minimumo.

Panašūs įrašai

Kaip gudrumas ir tikėjimas savimi padėjo Victoriai Boro tapti grožio verslo sėkmės etalonu

Naujausiame Watalook epizode kalbiname vieną labiausiai įkvepiačių nagų verslo asmenybių - Victoria Boro, kuri dalijasi savo genialia išmintimi ir patirtimi

SKAITYTI
Gintarė Pribuišė - meistrė, tikinti, jog savo darbą būtina dirbti tik su meile

Gintarė Pribuišė - viena pavyzdingiausių permanentinio makiažo meistrių, visko pasiekusi tik ilgo ir kruopštaus darbo dėka

SKAITYTI
Nuo turizmo administravimo iki stilingiausio nagų salono Užupyje: Ievos Viščinytės istorija

Fingers Crossed Nails Studio įkūrėja Ieva Viščinytė dalijasi, ką jai teko pereiti, kad galiausiai įkurtų vieną stilingiausių nagų studijų Vilniuje.

SKAITYTI
Meistrė ir mokytoja iš didžiosios M: Polina Zinger apie Lietuvos nagų industriją

Viena populiariausių Watalook nagų meistrių ir mokytojų Polina Zinger pasakoja apie savo pašaukimą ir darbo principus

SKAITYTI
Klientų neatsiginantis barberis Ramūnas Pocius - apie žmogiškumą ir paprastumą versle

Vienas pirmųjų Klaipėdos barberių Ramūnas Pocius dalijasi apie savo verslą ir pagrindinius savo darbo principus - paprastumą ir žmogiškumą.

SKAITYTI
Indrė Širkienė - kaip susikurti savo identitetą ir jį komunikuoti grožio versle

Sužinok kaip ir nuo ko pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose, kokių klaidų nedaryti ir kaip surinkti didesnę auditoriją.

SKAITYTI
Kardinalūs karjeros posūkiai atsiperka: “Nagų Džiunglės” įkūrėjos Raimondos istorija

Šiame epizode kalbamės su ypač gerai žinoma Lietuvoje nagų meistre - Raimonda arba dar kitaip atpažįstama kaip Nagų Džiunglės.

SKAITYTI
Kaip nagų meistrė Greta Rum susikūrė savo grožio imperiją

Šiame epizode kalbamės su vieno pirmųjų grožio salonų, prisijungusių prie Watalook, savininke bei manikiūro meistre - Greta Rum.

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu